mandag den 24. juni 2013

Viktorianske ønsker



I 2011 modnedes tanken om i vores have at etablere et drivhus efter engelsk mønster.

Vi havde på udstilling i Haveselskabets have på Frederiksberg set et mindre drivhus med Viktoriansk forbillede og udført i træ på muret vægparti, en grundide vi faldt for. Med en pris på omkring 180.000 kr. for et hus med plantekummer på hver side af en smal gang var det imidlertid helt uanvendeligt til at opfylde vore tanker om en kombination af planter og driverliv.


Vi mistede ikke modet og i maj 2011 besøgte vi Chelsea Flower Show i London, verdens største af sin art, som rummer alt hvad hjertet kan begære inden for The Horticultural. Det var en stor oplevelse, men bekræftede os i at Viktorianske drivhuse har en markant høj kvadratmeter pris.


Hjemkommen startede vi derfor en rundtur til forskellige forhandlere i Danmark og Sverige og så på muligheder og løsninger. Herunder fandt vi i december 2011 vej til Odense og Pavillon Danmark, som kunne levere en konstruktiv stiv og stabil aluminiumsløsning med halv sprosseafstand og som kunne monteres på muret basisvæg. Vi indgik derfor aftale med PDK om levering af 20 m2 drivhus med forskellige specielle løsninger.


Etableringen udførtes af bygherren, men murudgaven stiller krav til håndværksmæssig faglighed og anbefales normalt udført af PDKs montører. Efter besøget i Odense tog vi til firmaet Gamle Mursten i Svendborg, specialister i afrensning af gamle sten, og fandt frem til både mursten til væg og til gulv, netop med den patina som vi ønskede, ca. 1300 sten til mur og ca. 700 sten til gulv.


Da frosten gik af jorden sidst i marts 2012 gravede vi ud og støbte fundament og efter påske begyndte vi opmuringen af fuldstensmuren (halvstensmur kan ikke modstå vindkræfterne). Denne del af projektet kræver udførelse med stor nøjagtighed, da den efterfølgende montage ellers vil blive vanskeliggjort eller i værste fald blive umulig.

 
Montagen af PDKs leverance af profiler og glas udførtes dels ud fra medleverede vejledninger og dels med kommunikation med et engageret PDK, om de mere specielle løsninger.

 
Indretningen med planter, tomater, agurker og diverse krydderier, er etableret dels i PDK standard bakker og i krukker og potter. I driverdelen er der gammel jernseng bord og stole.
Driverhuset inklusive udendørs grus- og brostensbelægning stod færdigt ca. 1.juli  og blev straks taget i brug til en fornuftig indvielse.


Vi har stor glæde af vort driverhus som bliver flittigt brugt.

Med venlig hilsen
Per Cedervall Laursen

4 kommentarer:

  1. Hvor er det blevet flot - rigtig god sommer til jer. Mange hilsner Lone Nijenkamp

    SvarSlet
  2. Det er virkelig flot.... helt fantastisk.
    Gulvet er helt unikt - og ser bestemt ud til at vær det store arbejde værd.
    Mange hilsner fra Susan Durup

    SvarSlet
  3. Det ser utroligt flot og specielt ud. Dejligt at se et helt unikt drivhus :) Flot gulv.

    I ønskes gode drivhustimer fra en 'kollega', som også har et drivhus med mur,
    Solvej

    SvarSlet
  4. Hvor er det et flot og hyggeligt drivhus ...... og et superflot gulv.
    Jeg har lige bestilt et drivhus (uden mur - desværre :-)) - - og
    kunne godt tænke mig et gulv som jeres. Hvad hedder de sten/fliser I har lagt og hvor køber man dem.
    Håber I kan hjælpe :-)
    Mange hilsner
    Kirsten

    SvarSlet