Overvintring af eksotiske planterVi har gennem de sidste 4 vintre overvintret appelsintræer i vores knap 30 m2 store Helios drivhus fra Pavillon Danmark.  Ideen fik vi da vi på nettet stødte på det svenske firma Ludvig Svensson, der fremstiller skygge- og isolationsgardiner til professionelle gartnerier. Ludvig Svensson har forhandlere i Danmark bl.a. Dansk Gartnerimontage på Fyn. Vi har for 4 år siden givet kr. 1.800 for stof til både tag, sider og gavle.


Vi valgte produktet Revolux 15 (lysgennemgang 53 %, energibesparelse 55 %)

 
 

I sommerhalvåret bruger vi produktet som traditionelt skyggegardin – det nedsætter temperaturen i drivhuset, men tillader samtidig tilpas megen lysgennemgang, så væksten ikke hæmmes. I vinterhalvåret hæfter vi sider og gavle på og reducerer samtidig det beskyttede areal til ca. 24 m2.

Ved hjælp af en ”nøjagtig” termostat, som vi købte for omkring kr. 500, og en billig infrarød varmeovn har vi kunnet holde drivhuset frostfrit. Ovnen kan levere op til 1200 W, men vi har kunnet klare os med 800 W + en 1000 W varmeblæser som vi kobler til, når nattemperaturen er under minus 8 grader.


Temperaturen i drivhuset har ganske få gange været lige under frysepunktet uden at appelsintræerne har taget skade. Den infrarøde stråling opvarmer ikke luften, men de genstande den rammer – grene, stængler og blade får derfor ikke frostskader. Den infrarøde stråling reflekteres af gardinernes indvævede stanniol og udnyttes derfor optimalt.


Skrevet af Søren Buhl

2 kommentarer:

 1. Hej Søren
  HAr du billeder eller tegning af hvorledes du har opsat gardinerne om sommeren. Kan de foldes så der kan komme lys ned eller er de heltidmonteret?
  Med venlig hilsen
  Lene Fischer

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Lene
   Gardinerne fungerer om sommeren som almindelige skyggegardiner - de kan altså trækkes til side for mere lys. De lodrette sider og gavlene hæfter vi på om vinteren. Jeg har indsat nogle flere billeder som illustration.

   Slet