Belægning

Valg af belægning:

Efterhånden findes der så mange forskellige typer af belægningssten til haven, at det er utroligt vanskeligt at vælge. Jeg har derfor lavet en oversigt over de mest anvendte muligheder, som vi i dag har på det danske marked.


Beton: Det produkt, som ligger i de fleste danske haver. Er efterhånden kommet så langt ned i pris, at man i byggemarkederne kan få det frit leveret inklusive moms til omkring kr.70,- pr. m2. Kan fås i flere forskellige farver, men jeg plejer gerne at sige, at når der først er gået en 3-5 år, så ender de alle med at være samme farve alligevel, da en ordentlig omgang dansk efterår og vinter gør alt grønt og gråt. Rigtig god pris, som man helt sikkert ikke skal kimse af, men alle former for afrens frarådes.

Granit: Granit fås i mange varianter både på udformning og farve. Min personlige opfattelse er dog, at da det igennem mange år har været det primære langtidsholdbare produkt, så har vi det simpelthen for mange steder efterhånden. Kirkegårde, gågader og også en del private haver, så jeg har behov for at se på noget andet. Kan fås i mange forskellige prisklasser og kvaliteter.

Tegl: Flot produkt i et særdeles hårdt materiale, som kan fås i mange farvevarianter og kvaliteter. Produktet ligger i den dyre ende, og da der også skal påregnes en dyrere omkostning lægning end på andre produkter, så bliver det en forholdsvis dyr omgang.

Træ: En terrasse i træ kan fås i mange typer af træ og prisklasser. Dermed er der mange muligheder og helt sikkert også mange forskellige positive og negative forhold afhængig af typen. Træ bliver dog ret glat i løbet af det danske efterår og om vinteren. Skal derfor vælges med omhu til steder, hvor man ikke skal passere igennem på disse årstider. Flere typer af træ kan faktisk kombineres på flot vis med forskellige typer af natursten.


Natursten: Nar vi snakker om natursten, så er det helt sikkert her, at min passion ligger. Godt nok er granit også en natursten, men her snakker jeg om alternativerne til granit. Der findes rigtigt mange forskellige, men de mest kendte er sandsten, travertin og skifer. Der findes også produkter som quartzit, basalt, limestone, marmor og mange andre former for natursten, men fakta er, at der ikke sælges specielt meget til udendørs brug i Danmark af nogle af disse produkter, hvis de da overhovedet er frostsikre.

Sandsten fås i mange kvaliteter, men i første omgang er det vigtigt ikke at forveksle f.eks. sandsten fra Indien med kalksandsten, som typisk er fra det sydlige Europa. Den indiske sandsten er nemlig særdeles hård og har absolut intet problem med at holde til det danske klima. Sandsten er meget spraglet og hver sten har i bund og grund sit eget liv. Ikke to sten er ens og farvespillet er fantastisk. Der findes helt sikkert en sandsten, som passer til dig og din drømmehave.

Travertin er et stilsikkert hit, og der er noget travertin fra Tyrkiet, som er frostsikkert, men ikke tåler kombinationen af frost og salt. Skifer har et mere ensartet udseende og kan fås i flere forskellige farver alt efter hvad man er til. Således kan den stilrene mørke skifer helt klart matche det stilrene og minimalistiske hus uden problemer.


For alle typer af natursten vil jeg dog anbefale, at man beder om at se danske tests for frostsikkerhed, da Danmark er et af de lande i verden, hvor temperaturen svinger oftest mellem frost og tø. Det er i dette klima, at natursten skal stå sin prøve. I landene omkring os kan de spare mange penge på at købe billigere kvaliteter, da temperaturen ikke svinger så ofte frem og tilbage omkring nulpunktet.

Natursten er efterhånden ved at være i nogle priser, der er overkommelige, og selve lægningen er kun begrænset dyrere end at få lagt betonsten. Min påstand er, at der altid findes en natursten, der matcher din egen drømmehave – selvfølgelig med en pavillon fra Pavillon Danmark. Faktisk kan du i udstillingerne i Byggecentrum i Middelfart og Ballerup se, hvordan lige netop vores natursten passer rigtigt godt sammen med pavilloner fra Pavillon Danmark.

Der findes sikkert andre alternativer, men ovennævnte er helt sikkert de mest anvendte typer af belægning i Danmark, som det ser ud her og nu.

Læs mere om belægningssten på Lithos hjemmeside & blog

Ingen kommentarer:

Send en kommentar