tirsdag den 17. april 2012

Basilikum - drømmen om sydlige himmelstrøg

Af Birgitte Hasholt

Banker dit hjerte for mad, blå himmel og paradisiske middelhavslandskaber, så forestil dig skrånende, solbeskinnende marker i det italienske højland dækket af den aromatiske krydderurt basilikum. Syd for Genova har bønder dyrket basilikum gennem generationer. Store, grønne flader med halvmeter høje, friskgrønne basilikumplanter ligger side om side med olivenlunde, som tæller flere hundrede år gamle oliventræer med knudrede stammer. Klimaet er perfekt til dyrkningen, og der høstes basilikum og oliven i store mængder til bl.a. olivenolie, tapanade og pesto. Pestoproduktionen er på sit højeste om sommeren, og basilikummen plukkes med håndkraft. I den senere forarbejdning fjernes plantens stive stilke, hvorefter basilikumbladene blandes med de bedste råvarer - jomfruolivenolie, hvidløg, parmesanost og salt. Basilikum skal have masser af varme, sollys og læ. Det får planten under italienske himmelstrøg på basilikummarkerne, men ikke i bedene herhjemme. Nordiske somre er for kolde, og basilikum holder ikke til blæst. For at dyrke Italiens stolthed og krydderurternes konge: basilikum, må man have et drivhus. Til gengæld lykkes basilikumprojekter fuldt ud under glas, og når man står med en håndfuld af den friskplukkede basilikum fra drivhuset pirres alle sanser af en overdådig, dejlig duft og drømmen om Italien er snublende nær.



Basilikum Ocimum basilikum tæller mange arter. Middelhavstyperne opfylder forestillingerne om duft og smag fra det italienske køkken, men der findes også basilikum hjemmehørende i Afrika. Bladene varierer i udseende og størrelse - fra store til små, krøllede, hårede eller glatte. Den oprindelige, italienske basilikum har friskgrønne blade, andre slags er purpurfarvede eller har grønne blade med et anstrøg af lilla. Den aromatiske basilikum kan overraske med forskellige dufte bl.a. lakrids eller kanel, og når basilikummen blomstrer, er det en køn og dekorativ plante. Basilikum har en mild, desinficerende effekt, den bruges mod infektioner og feber samtidig med, at den virker genopbyggende og afslappende på krop og sind. Basilikum er skøn blandet i salat og helt uundværlig i pesto eller i en frisk, italiensk tomatsalat tilsat rå løgringe, mozzarella, et dryp basamicoeddike og et skvæt koldpresset olivenolie af god kvalitet. Basilikummens æteriske olie er flygtig, men kan fastholdes i kryddereddike. Bruges bladene i varme retter - fx i tomatsovs, skal bladene først tilsættes til sidst. Vil du findele basillikum så gør som italienerne - riv bladene i stykker med ren håndkraft i stedet for at hakke med en kniv.

Sådan dyrker du basilikum - krydderurternes Rolls Royce i drivhuset
Du kan begynde om foråret, når der er lys og varme nok; gerne sidst i april.
Find egnede krukker og potter frem; store og små, høje og lave, de fleste kan bruges. Går du ind for genbrug, er et par tomme konservesdåser dekorative med basilikum i.
Fyld en god pottemuld i den valgte beholder.
Drys basilikumfrø ud over jorden med let hånd.
Dæk med et ganske tyndt lag muld og tryk let til, så frøene har god kontakt med jorden.
Vand og hold hele tiden øje med, at jorden ikke tørrer ud.
Basilikum spirer ved ca. 20 grader i løbet af 1-2 uger.
Planterne passes med vand og gødning. I handlen findes økologisk gødning i flydende form, du kan tilsætte vandet, når du vander.



TIP
Basilikum skal vandes godt, men ikke overvandes. "Drukner" du planterne, har de en tendens til at rådne. Frøene kan evt. dækkes af et tyndt lag `vermiculite`, når du sår i dine potter. ´Vermiculitten´leder vandet væk fra overfladen samtidig med, at den holder på jordens fugtighed i beholderen.

PRØV
Bruschetta - Pomodori e basilico
Friske, solmodne tomater skæres i små tern og tilsættes hakket løg, god olivenolie, salt og peber. Basilikumblade rives i stykker med fingrene og røres i. Sæt blandingen i køleskabet og lad den marinere i et par timer. Ved servering ristes brødskiver til de er sprøde og gyldne og basilikum-tomatblandingen lægges på brødet og pyntes med friske basilikumblade - buon appetito!





onsdag den 4. april 2012

Gardiner i drivhuset

Hermed et lille indlæg til bloggen ang. ekstra gardiner i drivhuset.


Vores drivhus har en gavl mod syd, hvor solen kan være hård ved de planter, der står i den ende.
Det har vi løst ved at sætte en hylde op i hele drivhusets bredde og sætte almindelige gardinholdere ind i den revne, der er på undersiden af hylden. Gardinet kan nu tgrækkes frem og tilbage og give den skygge planterne har brug for.

Se billeder.

Med venlig hilsen
John og Lis
Solrød Strand